1. Mit tehetünk gyermekeink egészségének védelme érdekében?

Minden Édesanya számára gyermeke egészsége a legfontosabb. Már a várandósság állapotában azt szoktuk mondani, hogy mindegy milyen nemű lesz a baba, az a fontos, hogy egészséges legyen. Ez közhelyesen hangzik, pedig nagyon igaz.

Azért azonban, hogy gyermekeink egészségesek legyenek, mi vagyunk a felelősek! A fogantatás pillanatától kezdve nekünk kell gondoskodnunk a védelmükről.

A várandósság ideje alatt elengedhetetlen az egészséges táplálkozás és a megfelelő vitaminok napi szinten történő bevitele. A születés pillanatától kezdve mi döntünk gyermekeink sorsáról (sajnos csak egy bizonyos korig persze:D) 

A helyes táplálkozás sokkal fontosabb, mint azt az átlagember gondolná. Tudtátok, hogy az 1 éves kor alatt helytelenül kialakított táplálkozási szokásokkal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy gyermekünk elhízzon, cukor- és szívbeteg legyen, hogy különböző ételcsoport allergiákat alapozhatunk meg nekik, és hogy bizony az egyre gyakoribb vastagbélrák is nagyon sok esetben a nem megfelelő táplálkozás miatt alakul ki? 

A gyerekek megfelelő táplálásáról egy másik cikkben fogok írni, most térjünk rá a vitaminokra. 

2. Milyen vitaminokat ismerünk?

Alapvetően két csoportra tudjuk osztani a vitaminokat: vízben és zsírban oldódóak. Azért fontos ezt tudni, mert míg a zsírban oldódó vitaminok raktározódnak a szervezetünkben, addig a vízben oldódóak nem. Tehát a zsírban oldódóakat nem kell minden nap bejuttatnunk, mert bizonyos ideig testünk gondoskodik a megfelelő tartalékokról, de a vízben oldódóak távoznak a vízzel együtt, ezért nagyon fontos a napi bevitelük.

Vízben oldódó vitaminok: B csoport és C

Zsírban oldódó vitaminok: D, E, K és A

Nézzük meg egyenként, hogy miért is olyan fontosak ezek? Persze minden vitamin több, nagyon fontos szerepet tölt be szervezetünkben, én most csak a legalapvetőbbeket említem meg:

  • B vitaminok: A B vitamincsoport legfőképpen az idegrendszerünk normál működéséért felelős. 

Számos kutatás bebizonyította már, hogy a B1 vitamin, azaz Tiamin „agyserkentő” hatású. Fokozza a szellemi teljesítményt, javítja a koncentrációképességet, ami nem csak az egészséges gyerekek számára fontos, hanem a manapság oly gyakori tanulási nehézséggel és viselkedési problémákkal küzdő gyerekek számára talán még inkább. Ennek jelentőségét tanárként nagyon érzem a mindennapokban….. Nem csak gyerekkorban, hanem egész életünkben célszerű odafigyelni a megfelelő B vitamin bevitelre, ugyanis így tudjuk mindig „fitten” tartani agyunkat, és így tehetünk azért, hogy megelőzzük az időskori demenciát, és minden időskori agyat érintő betegséget (pl.: Alzheimer-kór).

A B vitamincsoport felelős tehát azért, hogy idegrendszerünk megfelelően működjön. Ha gyermekeink B vitamin szintje nem megfelelő, akkor jönnek elő azok a problémák, amik kihatással vannak egész életükre: fáradtság, kimerültség, levertség, étvágytalanság, koncentrációs zavarok, figyelmetlenség, alvászavarok, stb.. Életkortól is függ természetesen, hogy mit vált ki a gyerekből, de míg a kisebbek nyűgösek, rossz alvók, de mégis rendszeresen túlpörögnek, étvágytalanok, addig a nagyobbakból majdnem az ellenkezőjét váltja ki: elalszik az iskolában órán, állandóan fáradt, figyelmetlen és mintha nem is ezen a világon élne…

Idegrendszerünk működteti gyakorlatilag az egész testünket, tehát annak normál működése nélkül nem is lehet egészséges szervezetről beszélni sem.

C-vitamin

  • A C-vitamin legfontosabb feladata az immunrendszerünk védelme, immunerősítő. Talán ez a leginkább központi kérdés egy óvodást nevelő szülő számára 😀 Amikor eljön a bölcsi vagy ovi megkezdésének ideje, sajnos velejáró probléma a betegségek megjelenése. Természetesen nem mindegy, hogy milyen gyakran és milyen betegségeket szed össze gyermekünk. Amennyiben időben gondoskodunk csemeténk immunrendszerének megerősítéséről, viszonylag könnyen meg tudjuk úszni a bölcsi és ovi adta lebetegedések számát és hosszát. A személyes tapasztalatom a saját kisfiammal elég pozitív e tekintetben. Daninál már születése óta gondoskodom a vitaminbevitelről. A bölcsiben az első félévet betegség nélkül abszolváltuk, a második félévben becsúszott sajnos több vírus is… Egy nagyon szemléltető példa: A kisfiam elkapta az úgynevezett csókbetegséget (mononukleózis), amit egy vírus okoz, és a legtöbb esetben a tinédzsereket érinti, csókolózás útján terjed. (Fogalmam sincs, hogy kapta el a fiam a bölcsődében, de talán erre mondják, hogy soha nem lehet elég korán kezdeni:DDD) Szóval ez egy elég durva és alattomos betegség, eléggé megszenvedtük. DE! A diákjaim, akik hasonlóan elkapták ezt a vírust, mind kórházba kerültek vele, és általában ez a jellemző. Amikor a mi drága és imádott gyerekorvosunk úton volt hozzánk, már útközben rendelt egy ágyat Daninak telefonon a Heim Pál Gyermekkórházba. És csodával határos módon megúsztuk a kórházat, és egy 2.5 éves gyerekhez képest gyorsan átvészeltük a betegséget. EZÉRT nem mindegy, hogy milyen immunrendszerrel rendelkeznek gyerekeink. Dani azóta már óvodás, és ebben a tanévben eddig 2x 2 napot hiányzott az óvodából. Rendkívül fontosnak tartom az immunrendszer védelmét!

A vitamin

  • Az A vitamin a szemünk vitaminja. A mai világban különösen érdemes odafigyelni ennek bevitelére, talán még soha nem volt ilyen fontos a folyamatos pótlása. Ma már a gyerekek egész pici koruktól kezdve tabletek, okostelefonok és televíziók kereszttüzében nőnek fel, és ez nagyon meghatározó a látásuk szempontjából. Sajnos ez semmiképpen nem használ a szemüknek/látásuknak, de a mai világban ez elkerülhetetlen, így a körülményekhez képest kell mindent megtennünk annak érdekében, hogy megvédjük őket. Az A vitamin a szemünkben lévő látóbíbor alkotórésze. Felelős a szem egészségéért és a színek kialakulásáért. Ennek hiányában különböző szembetegségek, a látás romlása és farkasvakság alakulhat ki. Itt megjegyezném, hogy akinek gyermeke sokat tabletezik/tv-zik, az A vitamin pótlásán túl keressen fel szemorvost, és gyakoroljanak be szemtorna gyakorlatokat, mert azzal is megőrizhető a látás élessége.

D vitamin

  • A D vitamin a csontok és a fogak építőeleme a Calciummal párban. Már a várandósság ideje alatt is, majd születéstől kezdve nagyon fontos a D  vitamin folyamatos pótlása. Ha nem? D vitamin hiánynál gyermekekben jellemző a donga láb, a gerinc, a medence és a mellkas torzulása. Jellemző egyes csontok megvastagodása, például a térdben, a csuklóban, a bokában. Hat hónapnál fiatalabb csecsemőknél izomrángás és tetánia (merevgörcs) is felléphet. Az angolkór, másnéven csontlágyulás az ipari forradalom idején bukkant fel, mikor Angliában hirtelen sok ember kezdett el városi környezetben élni. A gyerekek a magasra épített házak között fociztak, itt nem érte őket napfény, ezért alakult ki az angolkór. Tehát ahhoz, hogy gyermekeink fogai és csontjai egészségesek legyenek, nagyon fontos a D vitamin mindennapi bejuttatása.

E-vitamin

  • Az E vitamint én “szépségvitaminnak” is szoktam nevezni.  Fontos szerepe van a bőr, a köröm és a haj védelme szempontjából. Ezen kívül az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében. 

K-vitamin

  • A K vitamin a véralvadás szempontjából nagyon jelentős. Minden csecsemő, születése után még a kórházban megkapja az első K vitamin szuriját. Majd egészen a hozzátáplálás megkezdésééig havonta kell nekik beadni. Hogy miért? Mert a K vitamint a bélbaktériumok termelik. Amíg egy csecsemő kizárólag anyatejjel táplálkozik, nem alakul ki az a klasszikus ellenálló bélrendszer. A K vitamin elengedhetetlen a véralvadási folyamatok megfelelő működéséhez és a csontok egészséségének megőrzésében is. 

3. Miért SZÜKSÉGES a gyerekeknek minden nap vitamint adni?

Ha részletesen leírtam volna minden egyes vitaminnál külön-külön, hogy milyen óriási szerepe van a gyerekek fejlődésében és egészségében, akkor ez a bejegyzés soha nem érne véget. 

Ha lesz rá érdeklődés, akkor külön posztban megírom egyenként részletekbe menően, szívesen.

Addig is, összegezve:

Gyermekeink idegrendszere, immunrendszere, fogazata és csontozata, izomzata, szív- és érrendszere, vérképzése/véralvadása, látása, stb., csak akkor működhet egy tökéletes egységben egésszégesen, ha ehhez támogatásként megkapja a mindennap szükséges vitamint!

A legjobb multivitamin gyerekeknek tartalmazza az összes vitamint, a megfelelő mennyiségben napi adagokban.

Ajánlom a következő webáruházat » market7 gyerekvitaminok (a találatok szűrésénél kattints a gyerekvitaminokra).

1 Response

  1. 2019.08.22.

    […] Tipp: a gyerekvitaminokról már írtam bővebben, itt tudod elolvasni »» http://audreyvilaga.com/gyerekvitaminok/ […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük