Hiszem és tudom, hogy a táplálkozás a legfontosabb az életünk és egészségünk szempontjából. Az összes betegség kialakulásában szerepe van a táplálkozásnak, ebből következően ez a hosszú élet egyik titka. 

Ebben a témában fogom a legtöbb cikket írni valószínűleg, és az a célom, hogy minél több emberhez eljusson az üzenetem, minél több embert rá tudjak venni, hogy egészségesen táplálkozzon/éljen.. Nekem szívügyem ez a téma.

Az egész 2006-ban kezdődött, akkor kerültem be a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karára. Ott megtanultam az élelmiszerek mérnöki oldaráról mindent. Ezek nagyjából: élelmiszerek molekuláris összetevői, biokémiája, élelmiszerek gyártása, laboratóriumi gyakorlatok , gyárlátogatások, stb..

De ez nem volt elég, az elmúlt sok évben továbbképeztem magam, a tudatos és egészséges életmód, a helytelen táplálkozás  és különböző betegségek kialakulása közötti összefüggések, az élelmiszerek, mint “gyógyító eszközök” mind-mind olyan területek számomra, amiben egyre többet és többet tanulok/kutatok és tapasztalok.

A rohamosan fejlődő és felgyorsult világ legjobban a táplálkozunkra van mérgező hatással.Csak néhány tényező dióhéjban: a megnövekedett ipari tevékenység következtében egyre szennyezettebbek a vizek, a talaj és a levegő, ami mind bejut az élelmiszereinkbe, brutális módon megnőtt a gyorsétkezdék száma, gyorskaják=műanyagok, a rohanó életmódban mindenki az étkezéseken próbál időt, pénzt és energiát spórolni, és mára már több ezer adalékanyagot használnak az élelmiszeriparban.

Reggelig sorolhatnám , mi minden vezetett odáig, hogy ma itt tartunk. A rákos megbetegedések, az allergiák, az autoimmun betegség, és gyakorlatilag bármilyen betegség kialakulása visszavezethető a helytelen táplálkozásra.

Nézzük az alapokat. Két szempontból kell vizsgálni ezt a kérdést.

Mennyiségi és minőségi.

Mennyiség: egy nap 5x kell enni! Mindenkinek. Reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora. Ennek több oka is van. Egyrészt, hogy egész nap folyamatosan gondoskodjunk a megfelelő energiabevitelről. Másrészt a sok kicsi elv. Inkább többször kell keveset enni, így nem terheljük le nagyon a szervezetünket az emésztéssel. 

Minőség: ez nagyon fontos. Igyekezzünk minőségi táplálékot beszerezni.Nem árt, ha a húst egy olyan hentestől szerezzük be, akit ismerünk és akiben megbízunk. A nagy áruházláncoknál semmiképp nem javaslom beszerezni a napi húsadagot. Zöldség/gyümölcs: szintén termelőktől, piacról. Mindig a szezonnak megfelelő, friss áru. Tojás, szintén megbízható forrásból. Kerülni kell a gyorskajákat, gyorséttermeket, lehetőleg magunk főzzünk, válogatott és friss alapanyagokból.

Az egészséges táplálkozás kialakításakor figyelembe kell venni az egyén sajátosságait. Férfi vagy nő, hány éves, milyen magas, hány kiló, milyen munkát végez (fizikai vagy szellemi), milyen betegsége van, ha van, mi a célja (hízás, fogyás, szálkásítás, izomtömegnövelés, stb.), mi a vércsoportja, stb. Ezek alapján kell meghatározni a napi kalóriaszükségletet, és az ehhez szükséges tápanyagokat, napi 5x-i étkezésre lebontva.

Hamarosan ki fogok hirdetni egy nyereményjátékot, és a nyertesnek személyesen segíteni fogok egy teljesen személyreszabott étrenddel, tanácsokkal, és támogatni fogom amíg el nem érjük közösen a kitűzött célt.

Játék hamarosan!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük